De laatste weken draaien de meeste oproepen van dierenverwaarlozing bijna allemaal rond paarden, pony's en ezeltjes. De oproepen swingen de pan uit. De meest bizarre situaties van verwaarlozing duiken op, dieren worden gewoon aan hun lot overgelaten.

Meestal gaat het over het onderhoud van hoeven, tekort aan eten en/of medische zorgen, bijvoorbeeld ontworming.
Waarom deze wantoestanden zeer snel zijn toegenomen is vlug te achterhalen, meent BLID-voorzitter Dirk Blanchart. Paarden zijn enorm gedaald in waarde. Voor weinig geld koop je al een paard of een pony. Vroeger kostte een paard 2000 à 3000 euro, nu amper 600 à 700 euro of zelfs nog minder, pony's 100 à 200 euro. Het overaanbod aan dieren is wellicht de oorzaak hiervan.

Iedereen is gemakkelijk in staat een paardachtig dier aan te kopen. Meestal gaat het om een verjaardagsgeschenk en wordt de spaarpot leeggehaald om het dier aan te schaffen. Aan weiland ook geen gebrek, want bijna elke maand stopt er wel ergens een landbouwer, die dan een paardenweide te huur aanbiedt. Maar na dit alles duiken vaak de eerste problemen op: aankoop voeding, onverwachte dierenartskosten, en/of tijdgebrek zorgen ervoor dat dierenverwaarlozing opduikt in deze categorie… De spaarpot is leeg en dus kan men het niet meer betalen.

Het invoeren van een quotum lijkt ons de beste oplossing om van een paard terug een edel dier te maken! De kweker zou een jaarlijks quotum moeten worden opgelegd, zodat er geen overaanbod meer kan bestaan aan paarden. We zijn er ons van bewust dat er onder de paardenkwekers heel wat figuren zitten waarbij het hun laatste zorg is hoe hun gekweekt veulen later door het leven moet. Ook de invoer van buitenlandse paarden dient te worden gequoteerd. De gewone hobbykweker willen we zeker ook niet vrijuit laten gaan. Wie zijn merrie laat kweken, zou het veulen niet voor de verkoop meer mogen aanwenden als hoofddoel. We horen al te vaak dat hun kweek dient om eigen kosten te betalen!

“We zijn ervan overtuigd dat dit zeker geen cadeau is voor de paardensector, maar we weten wel dat dit zal kunnen bijdragen tot het dierenwelzijn en dat paarden terug aan waarde zullen winnen en daar kan de sector helemaal niet op tegen zijn. Volgens minister-president Kris Peeters is het opleggen van fokquota in de paardenhouderij geen goede maatregel om verwaarlozing van paarden tegen te gaan. Laten we er vanuit gaan dat de minister-president zich laat informeren door de sector en enkel maar de informatie krijgt, die men graag aan hem kwijt wil ”, alsnog  Dirk Blanchart.